Pikavippilainsäädäntöä kiristettiin Suomessa merkittävästi muutamia vuosia sitten. Syynä oli lähinnä se, että korot kohosivat päättäjien mukaan pienille lainasummille liian korkeiksi. Muutoksia perusteltiin myös sillä, että halutaan varjella ihmisiä ylivelkaantumiselta ja ns. vippikierteeltä.
Nykyään kuluttajille tarjotaan tililuottoja. Tililuoton idea on se, että haet luottoa tietylle summalle. Nämä summat ovat yleensä suurempia kuin muutama kymppi tai satanen. Jos lainapäätös hyväksytään, voit nostaa koko tuon summan heti käyttöösi tai vain osia siitä. Lainaa voit nostella lisää osissa ja maksaa takaisin sinulle myönnetyn summan puitteissa. Kyseessä on siis eräänlainen lompakko, johon voit laittaa ja josta voit ottaa valuuttaa.
Mikä sitten käytännössä on tuollaisen tililuoton ja perinteisen pikavipin ero? Ei mikään. Korot ovat edelleen suhteellisen korkeat. Korkeiden korkojen oikeutus tulee nyt siitä, että myönnetty lainasumma on suuri, vaikkapa 2000 €, vaikka nostaisitkin vain 200 €. Korko johdetaan tuosta suuresta lainasummasta. Lisäksi luoton myöntänyt yhtiö yleensä rahastaa jokaisesta nostosta provision. Ensimmäinen nosto yleensä on maksuton, mutta tämän jälkeen tililuoton käyttö on maksullista.
Lakimuutos 2019
Syyskuussa 2019 voimaantullut lakimuutos alensi lainojen ja limiittiluottojen korkoja ja kuluja merkittävästi. Korkokatto on nyt vain 20%. Käytännössä lainaa saa nyt erittäin edullisesti.