Osamaksulla ja laskulla maksaminen

Auto, huonekalut, tietokone, kodinkoneet… Nämä ovat tyypillisiä tuotteita, joihin käytetään osamaksua. Myös moniin palveluihin, kuten lääkäripalkkioihin ja toimenpiteisiin, on nykyään mahdollista saada maksutavaksi osamaksu. Useat verkkokaupat tarjoavat verkkopankkimaksun lisäksi palveluntarjoajilta järjestämiään lasku- ja osamaksuvaihtoehtoja. Kuluttajilla on nykyään tapana ostaa rahallisesti hyvinkin pieniä ostoksia laskulla ja osamaksulla.

Lasku on siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että esimerkiksi verkkokaupasta ostamasi tuotteen saat heti, mutta lasku tulee vasta myöhemmin. Jos maksat laskun heti sen saatuasi, yleensä ei joudu maksamaan mitään ylimääräistä. Joissain tapauksissa laskun lähettämisestä peritään pieni maksu tai käsittelykulu. Palveluntarjoajakohtaisia eroja löytyy, joten jos haluat maksaa ostoksesi myöhemmin toimitettavalla laskulla, perehdy tarjolla olevien laskutuspalvelujen käytäntöihin ja maksuihin – vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Osamaksu on hyvä vaihtoehto olemassa, mutta sen käyttöön sisältyy myös riskejä ja huomioon otettavia asioita. Korko suurenee takaisinmaksuajan pitenemisen myötä. Myös tilinavausmaksu (jos sellainen peritään) on usein melko kova – ja arvokkaille ostoksille kalliimpi kuin edullisemmille. Jos taloutesi on vakaa, eikä mitään yllättävää satu, järkevästi suunniteltu osamaksuostos on aivan hyvä valinta. Osamaksueriä ei kannata jättää maksamatta, jos huomaat, että maksukykysi jostain syystä heikkenee, sillä sanktio voi olla kova. Joudut maksamaan maksukehotusmaksuja ja uusia laskutuslisiä jne. Kannattaa aina kontaktoida osamaksun myöntänyttä yritystä, jos huomaat tällaisen tilanteen olevan edessä. Yleensä on mahdollista saada yksi tai useampi lyhennysvapaa kuukausi maksuohjelmaan.